Super food


Indlæg skrevet af d. 10. april 2023 I kategorien Alkaline Livsstils Guide Spiring

En af de mest næringsrige fødevarer på planeten

Spiring (sprouting) er en sjov og nem måde at dyrke din egen friske og næringsrige mad derhjemme.

Det kræver blot lidt filteret vand og naturligt lys.

HVORFOR
En af de bedste fødevarer er spirer. Spirer er levende plantemad, som er fuld af vitaminer og proteiner, der overfører livsenergi direkte til kroppen. De er super

ALKALINE!

At spirer bælgfrugter og frø er en sund og nærende kilde til føde og vitaminer og mineraler og en god kilde til energi.

Bælgfrugter og frø såsom kikærter, linser, frø og ærter er kendt for deres høje proteinindhold og når de spires, kan deres næringsindhold øges yderligere.

Du kan også spire frø, såsom alfalfa, solsikke og hvedegræs.

Spirer indeholder mange vitaminer og mineraler, herunder A-, C- og E-vitaminer, jern og calcium.

Desuden er spirer af bælgfrugter er også en god kilde til kostfibre, som er vigtige for fordøjelsen og kan bidrage til at opretholde et sundt blodsukkerniveau.

Spirerne er en fantastisk kilde til antioxidanter, som kan bidrage til at beskytte cellerne mod skade forårsaget af frie radikaler- vi kan ikke få nok antioxidanter.

I det hele taget er spirer en sund tilføjelse til en lang række forskellige retter, såsom salater, sandwiches, supper og er en smuk dekoration.

Hvis du er ny til spiring/sprouting er her en introduktion for at hjælpe dig i gang:

Sprouts er de unge skud af planter, der lige er begyndt at gro fra frøene. Alle planter går igennem en spirende fase, som er den tidligste vækstfase.

Under spirende fase, låser frøene alle de dyrebare næringsstoffer op, som er gemt indeni for at hjælpe den lille plante med at vokse til en stærk og sund en. Hvert frø indeholder en væld af næring og fordele, og spiring er nøglen til at låse dem op.

Jeg spirer ofte min nødder, mandler, frø og kerner inden jeg skal bruge dem til madlavning. Mandler lægger jeg altid i blød natten over. Så de rigt lækre og sprøde og let fordøjeligt!

Du kan lære mere om at lave Alkaline mad og livsstil her >>>

Den bedste og billigste måde er at dyrke spirerne selv.
Du kan selv dyrke spirer i dit køkken året rundt. Det er en god måde at tilføje sprødhed og/eller en smuk dekoration til dine retter, snacks og salater.

For at begynde at spire skal du brug for nogle ting:

  • Spirefrø: Du kan købe frø specielt til spiring eller bruge bestemte typer frø fra dagligvarebutikken, såsom alfalfa, mungbønner eller broccoli.
  • En spirekrukke /glas eller bakke: Du kan finde spiring krukker eller bakker i mange helsekost butikker eller online. Disse tillader nem dræning og luftcirkulation for at fremme sund spiring.
  • Vand: Frøene skal skylles med frisk kold vand flere gange om dagen for at holde dem fugtige og rene.
  • Et varmt og lyst sted: Spirer har brug for varme og lys for at vokse ordentligt, så find en lys vindueskarm eller et andet varmt sted i dit hjem.

 

For at komme i gang, følg disse enkle trin:
2 dl mungbønner, linser eller ærter i 4 dl kommes i et stort sylteglas og skylles godt..
Læg de drænede bønner i en spirebakke eller i et bredt syltetøjsglas.
Lad stå natten over.
De må godt stå, hvor der er lidt lyst, men ikke direkte i sol.
Skyl spirerne 2-3 gange i døgnet.
Det tager 2-5 dage at spire alt efter frøsorten. Du kan også vente til der er grønne kimblade, som har en anden smag. Når de er klar, skylles de grundigt og opbevares i tæt lukkende beholdere i op til 4-5 dage på køl. Brug dem i salater eller wraps, drys over supper eller lav en spiresalat.

Spirer kan tilføjes til salater, sandwiches, wokretter og mere, og de er en stor kilde til næring og smag. Så prøv spiring og nyd fordelene ved at dyrke din egen friske og sunde mad derhjemme – året runt!

1 DL FRØ KAN GIVE OP TIL 4-7 DL FRISKE SPIRER

Der er så mange sundhedsfordele, som du læste før og desuden er de:
Let at fordøje

Høj i bio tilgængelighed
Overkommelig + super frisk
Miljøvenligt bæredygtig
Let at dyrke (selv i små rum)
Energirigt + lækker!